وَكَذَ ٰ⁠لِكَ أَوۡحَیۡنَاۤ إِلَیۡكَ رُوحࣰا مِّنۡ أَمۡرِنَاۚ مَا كُنتَ تَدۡرِی مَا ٱلۡكِتَـٰبُ وَلَا ٱلۡإِیمَـٰنُ وَلَـٰكِن جَعَلۡنَـٰهُ نُورࣰا نَّهۡدِی بِهِۦ مَن نَّشَاۤءُ مِنۡ عِبَادِنَاۚ وَإِنَّكَ لَتَهۡدِیۤ إِلَىٰ صِرَ ٰ⁠طࣲ مُّسۡتَقِیمࣲ

Tako smo i tebe Duhom Svojim nadahnuli; nisi znao šta je Knjiga niti šta je Vjera, ali smo je Mi učinili svjetlom pomoću koga napućujemo koga hoćemo od robova Svojih, i ti si zaista taj koji upućuje na Put ispravni, - Na Put Allaha Kome pripada sve što je na Nebesima i na Zemlji; zbilja, Allahu će se sve vratiti. (Al-Šūrā, ajet 52.)

Spomenuti ajet nudi nekoliko veoma snažnih implikacija, naročito ako ga čitamo na izvornom arapskom jeziku. Prvo, Allah, dž.š., objavljujući Kur’an Poslaniku, a.s., nadahnjuje ga Svojim Duhom (وَكَذَ ٰ⁠لِكَ أَوۡحَیۡنَاۤ إِلَیۡكَ رُوحࣰا مِّنۡ أَمۡرِنَا), što znači da je Kur'an ustvari Rūh – Duh od našeg Gospodara. Ovim Duhom je nadahnut najbolji čovjek i Allahov Miljenik, Muhammed, a.s. Učeči Kur'an, vjernik u svoju dušu i tijelo prima nadahnuće od Gospodarovog Duha i to treba imati na umu. Velika je to čast. Ovo je veoma bitno za razumijevanje učenja Kur'ana. Kur'an, dakle, nije skup propisa, paragrafa i mudrih izreka koje treba mehanički upamtiti. Kur'an je izravna i neprekidna veza sa Duhom Božijim i nema jače veze od ove. Nadalje, ovaj Duh je personaliziran kao Knjiga koja je Svjetlost Božija (وَلَـٰكِن جَعَلۡنَـٰهُ نُورࣰا) pomoću koje se upućuju ljudi na Ispravni put.

Učenje Kur'ana je ustvari duhovno putovanje, odnosno stalno primanje nadahnuća od Duha Božijeg u svoju dušu i postepeno koračanje ka višim sferama služenja Bogu, a u konačnici i ka Božijoj ljubavi. Ovo putovanje je putovanje po Ispravnom putu. Tako je učač Kur'ana putnik Svjetlosti koji je najintimnije vezan za svoga Gospodara. Hafiz Kur'ana ima čast da u svome srcu i memoriji čuva Riječ Božiju i sa svojim Gospodarom svakodnevno razgovara, dok mu Svjetlost Knjige koju baštini garantuje bliskost sa Gospodarom kakvu niko drugi ne može ostvariti. 

Sljedeći ajet će nam još više proširiti vidike i pomoći nam da bolje sagledamo obzorja ovog duhovnog usavršavanja. 

ٱللَّهُ نَزَّلَ أَحۡسَنَ ٱلۡحَدِیثِ كِتَـٰبࣰا مُّتَشَـٰبِهࣰا مَّثَانِیَ تَقۡشَعِرُّ مِنۡهُ جُلُودُ ٱلَّذِینَ یَخۡشَوۡنَ رَبَّهُمۡ ثُمَّ تَلِینُ جُلُودُهُمۡ وَقُلُوبُهُمۡ إِلَىٰ ذِكۡرِ ٱللَّهِۚ ذَ ٰ⁠لِكَ هُدَى ٱللَّهِ یَهۡدِی بِهِۦ مَن یَشَاۤءُۚ وَمَن یُضۡلِلِ ٱللَّهُ فَمَا لَهُۥ مِنۡ هَادٍ

Najljepše riječi Allah spušta – Knjigu čiji dijelovi nalikuju jedni drugima i u kojoj ima ponavljanja, od nje se koža naježi onima što strepe od Gospodara svoga, a pri spomenu Allaha smiri im se koža i srca; to je Allahova Uputa kojom upućuje koga hoće, a onome koga Allah zabludi prepusti nema naputka. (Al-Zumar, ajet 24.)

Ovaj ajet na vrlo slikovit način govori o duhovnom putu koji vjernik ostvaruje vežući svoju dušu i svoje srce za Kur’an. Dakle, Najljepše riječi Allah spušta, pa kako da se duša koja vjeruje u Allaha i u Njegovu Riječ za njih ne veže? Od ove veze i zaljubljenosti u Najljepšu riječ i počinje ovaj duhovni put. Potom se putnik provodi kroz univerzum kazivanja ove Knjige čiji djelovi nalikuju jedni drugima i koji se ponavljaju da bi stalno njihove poruke bile na umu putniku i da ih putnik nikada ne zaboravi. To je univerzum koncentričnih krugova, mnogobrojnih mekama - duhovnih stadija, koji putniku ne dozvoljava da se zaustavi na svom duhovnom putu koji traje čitav njegov život. 

On stalno putuje od svijesti o svome Gospodaru i straha od Njegove kazne do potpunog smiraja i nade u oprost i Allahovu milost. Allah, dž.š., u ovom ajetu Svoje lično ime vezuje za smiraj koža i srca koji potiče upravo od Njega i nanovo potvrđuje da je Njegova milost pretekla Njegovu srdžbu i da je ona Njemu najbliža i da obuhvata sve. Ovdje nastojimo dotaknuti ili, da se usudimo reći, ukazati na, konkretnu i djelatnu duhovnost koja nadmašuje riječi i misli, jer Kur’an nije došao da se samo divimo ljepotama njegovog izraza, već da se živi i proživljava. Tako, u ovom slučaju tragamo za duhovnim kodom po kojem čovjek upravlja svoje lice i svoje srce ka Allahu, stalno učeći Kur’an. Vrijednost ovakvog duhovnog usavršavanja je tako potvrđena direktnom Božijom pohvalom.

_______________________________________

*Tekst je dio rada objavljenog u časopisu Novi Muallim pod naslovom "Učiti Kur'an i biti nadahnut duhom Božijim", autora hafiza Berina Bajrića.

11-Spiritual.Growth-bigstock-305123461.max-750x450.jpgUkoliko imate pitanja, primjedbi ili prijedloga pošaljite poruku preko forme ispod.

author