U subotu, 19.10.2019., polaznici i predavači Centra za učenje Kur'ana u Mostaru, njih sedamdeset i šestoro, iskoristili su lijep sunčan jesenji dan za izlet u Sarajevo. 

POSJETA CAREVOJ DŽAMIJI

Izlet je otpočeo posjetom Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji u Sarajevu, gdje je mjesni imam, hfz. Sadrudin-ef. Išerić, iskoristio priliku da prisutne upozna sa historijatom džamije, njenim vakifom te bitnim zanimljivostima i događajima koji su vezanu za tu džamiju. Hafiz Išerić je na veoma inspirativan i motivirajući način ukazao na važnost učenja i pamćenja Kur'ana, pojasnio metode koje koristi u Školi hifza (MIZ Sarajevo) u kojoj radi kao predavač. Istakao je da Školu hifza pohađa oko 300 polaznika, da su kriteriji za upis visoki te da kandidat mora tečno učiti Kur’an poznavajući sva tedžvidska pravila. Prisutni su imali priliku poslušati kako na najbolji i najbrži način postati čuvar Allahove Knjige.

POSJETA GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI 

Prilikom posjete Gazi Husrev-begovoj biblioteci, prisutnim polaznicima se obratila Madžida Smajkić, gl. restaurator i konzervator u GHB biblioteci. Uz petominutni film, polaznici su imali priliku poslušati o historijatu biblioteke, njenoj važnosti i ulozi u sakupljanju i čuvanju vrijedne rukopisne građe. Potom je uslijedio obilazak muzeja i prostorija za restauraciju i konzervaciju starih rukopisa. Među 100.000 knjiga i rukopisa u ovoj jedinstvenoj biblioteci najstariji je rukopis iz 1106. godine (12. vijek).

POSJETA STUDENTSKOM CENTRU

Uspinjući se uz Logavinu ulicu došli smo do Studentskog centra Islamske Zajednice gdje nas je dočekao hafiz Špendi Fidani, stručni saradnik za edukaciju. Tu je uslijedio zajednički ručak za sve polaznike. Nakon zajedničkog klanjanja podne-namaza, Hafiz Fidani je uz srdačnu dobrodošlicu prisutne upoznao sa historijatom Centra,  kazao da su veoma počašćeni što smo odabrali da ih posjetimo, naglašavajući važnost ovog izleta zbog saradnje sa drugim ustanovama koje djeluju pri Islamskoj Zajednici u Bosni i Hercegovini. 

Rukovodilac Centra za učenje Kur'ana u Mostaru, hafiz Jusuf-ef. Bećoja, u svom obraćanju je polaznicima istakao da je ovo nagradni izlet za polaznike, svojevrsni podstrek da budu još bolji i redovniji. Također, hafiz Bećoja je naglasio da ne zaboravimo sav trud i vrijeme koje su organizatori uložili, posebno zahvaljujući Medžlisu Islamske Zajednice u Mostaru.

Slobodne aktivnosti polaznici su iskoristili obilazeći staro jezgro grada – Baščaršiju. Izlet smo priveli kraju odlaskom u Sarajevo City Centru (SCC). Po povratku u Mostar, najmlađi polaznici su nas u autobusu počastili učenjem ilahija i kasida. 

U prilogu donosimo i neke od utisaka polaznika sa današnjeg izleta: 

Emina Omanović: "Izlet u organizaciji Centra za učenje Kur'ana je bio jako lijepo iskustvo. Imali smo priliku upoznati polaznike iz drugih punktova, približiti se i zajedno učiti o destinacijama koje smo obilazili. Zahvaljujem organizatorima na ovoj divnoj organizaciji i prilici koju su nam pružili, ali i podstreku za dalje učenje i usavršavanje sufare i tedžvida.”

Seid i Faris Šuta: “Od ove godine smo polaznici Centra za učenje Ku'rana Mostar. Počašćeni smo današnjim izletom u Sarajevo. Molim Allaha da nagradi organizatora, a i mi mu se zahvaljujemo.”

Eneza Košarić: “Putovanje je bilo ugodno, društvo prijatno i od svake pomoći, doček u Sarajevu nezaboravan. Imala sam osjećaj kao da sam došla kod drage rodbine. Obišli smo mnogo toga u kratkom, ali sadržajnom vremenu. Ja se iskreno nadam da ćemo ovakvo nešto uskoro ponoviti, ako Bog da.”

Šejla Spahalić: “Polaznica sam Centra za učenje Kur'ana u Mostaru zajedno sa mojom djevojčicom koja pohađa kurs sufare, a ja učenje Kur'ana s tedžvidom. Današnji izlet u Sarajevo nas je oduševio. Najviše me dojmilo očuvanje starih rukopisa nakon toliko ratova i vremena te muzej u GHB biblioteci, a u muzeju instrument o mjerenju vremena. Ovaj dan je na mene i moju kćerku ostavio pozitivan utisak, jer smo proširili svoje znanje o vjeri i historiji, ali i stekli nove prijatelje."


IMG-693d65f29cff5d86196cec66166faa8b-V.jpg

IMG-0f41548c32f41658c715db35dd0a60c5-V.jpgUkoliko imate pitanja, primjedbi ili prijedloga pošaljite poruku preko forme ispod.

author