Druga posjeta u mjesecu januaru 2020. godine,  upriličena je večeras punktu Opine gdje je, kao predavač, angažovan Atif-ef. Mujkić. Na početku smo imali priliku slušati učenje Kur'ana gledajući i napamet od strane polaznika i polaznica Centra, a kasnije je uslijedio razgovor između rukovodioca Centra, hafiza Jusufa-ef. Bećoje, i prisutnih polaznika.

"Mi smo tu za vas, a vi ste razlog zbog kojeg Centar postoji. Bez vas, polaznika, Centar ne bi imao svrhu i smisao postojanja. Jedni druge ćemo, uz Božiju pomoć, podupirati i pomagati da Centar držimo uvijek aktivnim mjestom i oazom stjecanja znanja."

Rukovodilac je s polaznicima podijelio svoja iskustva s učenjem Kur'ana napamet ističući kao najvažnije komponente volju, plansko raspoređivanje vremena te redovno održavanje i ponavljanje naučenog.

"Meni lično je, vjerujem, najviše pomoglo kada sam uzeo olovku i počeo, radi sebe i olakšanog učenja, bilježiti sa strane slične ajete na praznim dijelovima sahifa. To mi je puno pomoglo. Kur'an iz kojeg ponavljam je skoro na svim stranicama ispunjen crtama i napomenama koje sam, kada bih pogrešno proučio, sebi bilježio. Mislim da ne bih uspio lahko naučiti Kur'an da nisam tako postupio."

Polaznici su imali priliku postavljati pitanja hafizu Bećoji koji se trudio zadržati pažnju prisutnih objašnjavajući metode učenja Kur'ana napamet.

"Ne postoji univerzalna metoda za pamćenje Kur'ana. Svaki učenik, svaka osoba je posebna i na svoj način specifična, a samim tim i metod koji bi se primijenio zavisi od osobe do osobe. Sām učenik će vremenom pronaći odgovarajući metod pamćenja i pridržavati ga se."

Hafiz Bećoja se prisjetio i svojih ranih dana u djetinjstvu kada je počeo učiti hifz. "Nije isto učiti Kur'an napamet kada ste mlađi i kada zađete u određenu dob. Sjećam se, zadnji džuz sam naučio u četvrtom razredu osnovne škole. Ni dan-danas nemam potrebe ponavljati ga jer mi je ostao čvrsto urezan u pamćenju. Ostale džuzove moram redovno održavati svaki dan."

Na kraju, rukovodilac je pohvalio trud i zalaganje Atif-ef. Mujkića na prenošenju znanja, ohrabrio polaznike da se usude učiti Kur'an napamet te uputio dovu dragom Bogu da Centar izvede još hafiza.

Punkt Opine broji dvadeset i troje upisanih polaznika. Od toga, njih trinaestoro pohađa grupu tedžvid, a ostalih deset pohađa grupu hifz.


Ukoliko imate pitanja, primjedbi ili prijedloga pošaljite poruku preko forme ispod.